De grootste maan van ons zonnestelsel is Ganymedes, een van de manen van de planeet Jupiter. Ganymedes is zelfs groter dan de planeet Mercurius en is de enige maan in ons zonnestelsel die een magnetisch veld heeft. Deze maan is vernoemd naar de mythische figuur Ganymedes, een knappe jongeman die door Zeus werd ontvoerd en tot schenker van de goden werd gemaakt.
Ganymedes heeft een diameter van ongeveer 5.268 kilometer en is daarmee groter dan de dwergplaneet Pluto. De maan heeft een dunne atmosfeer die voornamelijk uit zuurstof bestaat en een oppervlak dat bedekt is met kraters, bergen en valleien. Ganymedes heeft ook een ondergrondse oceaan van vloeibaar water, wat wetenschappers heeft doen speculeren over de mogelijkheid van buitenaards leven.
De ontdekking van Ganymedes werd gedaan door Galileo Galilei in 1610, samen met de ontdekking van drie andere manen van Jupiter: Io, Europa en Callisto. Deze manen staan bekend als de Galileïsche manen en zijn vernoemd naar de Italiaanse wetenschapper.
Al met al is Ganymedes een fascinerende maan die ons veel kan leren over de geheimen van ons zonnestelsel en de mogelijkheid van leven elders in het universum.