Diabetes type 2
Diabetes type 2 is een veelvoorkomende vorm van diabetes waarbij het lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline of waarbij de alvleesklier niet genoeg insuline produceert. Insuline is een hormoon dat nodig is om glucose uit het bloed in de lichaamscellen te krijgen, waar het als energiebron kan worden gebruikt.
De puzzel van diabetes type 2 ligt in het feit dat het vaak lang onopgemerkt blijft, omdat de symptomen vaak vaag zijn en geleidelijk ontstaan. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, veel dorst hebben, veel plassen, wazig zien en langzame wondgenezing. Mensen met diabetes type 2 hebben ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen.
De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit een combinatie van gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, medicatie en regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om de bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden om complicaties te voorkomen.
Preventie van diabetes type 2 is ook belangrijk en kan worden bereikt door een gezonde levensstijl te hanteren, zoals regelmatig sporten, gezond eten en een gezond gewicht behouden. Het is ook belangrijk om regelmatig de bloedsuikerspiegel te laten controleren, vooral als er sprake is van risicofactoren zoals overgewicht, een ongezonde levensstijl of een familiegeschiedenis van diabetes.