De puzzel van het geologisch tijdperk waarin het Holoceen en het Pleistoceen behoren, is een interessante vraag voor geologen en wetenschappers. Het Holoceen is het geologisch tijdperk dat begon ongeveer 11.700 jaar geleden en nog steeds voortduurt tot op de dag van vandaag. Het Pleistoceen daarentegen was het geologisch tijdperk dat ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden begon en eindigde ongeveer 11.700 jaar geleden.
Beide tijdperken behoren tot het Cenozoïcum, het tijdperk dat begon ongeveer 66 miljoen jaar geleden en nog steeds voortduurt. Het Cenozoïcum wordt ook wel het tijdperk van de zoogdieren genoemd, omdat dit de periode is waarin zoogdieren dominant werden op aarde.
Het Holoceen wordt gekenmerkt door het begin van de menselijke beschaving en de opkomst van landbouw en steden. Het Pleistoceen daarentegen was een tijdperk van grote klimaatveranderingen en ijstijden, waarin veel grote zoogdieren zoals mammoeten en sabeltandtijgers leefden.
Al met al behoren zowel het Holoceen als het Pleistoceen tot het Cenozoïcum, het tijdperk van de zoogdieren, en hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken en gebeurtenissen die hebben bijgedragen aan de vorming van de aarde zoals we die vandaag kennen.