Zuid-Amerikaans knaagdier
Het zuid-Amerikaans knaagdier, ook wel bekend als de capybara, is het grootste knaagdier ter wereld. Met een gemiddeld gewicht van 35 tot 66 kilogram is dit knaagdier een imposante verschijning in de Zuid-Amerikaanse natuur.
Uiterlijk
De capybara heeft een groot en stevig lichaam, korte poten en een langwerpige kop met kleine oren en ogen. De vacht van dit knaagdier is bruin van kleur en voelt ruw aan. De capybara staat bekend om zijn zwemkunsten en is vaak te vinden in waterrijke gebieden.
Leefwijze
Capybara's leven in groepen van 10 tot wel 100 dieren, waarbij een dominante mannetje de leiding heeft. Deze knaagdieren zijn voornamelijk herbivoren en voeden zich met grassen en waterplanten. Ze zijn voornamelijk actief in de ochtend en avond en rusten gedurende de heetste uren van de dag.
Vijanden
De voornaamste vijanden van de capybara zijn jaguars, anaconda's en kaaimannen. Deze roofdieren jagen voornamelijk op jonge of zwakke capybara's. Om zichzelf te beschermen, zoeken de knaagdieren vaak beschutting in het water.