De puzzel "Hoe laat gaat de tijd achteruit?" is een vraag die elk jaar weer terugkomt wanneer de zomertijd eindigt en de wintertijd begint. In Nederland en de meeste andere Europese landen wordt de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit gezet, waardoor we een uurtje extra slaap krijgen. Dit gebeurt meestal in het laatste weekend van oktober.
De reden achter het verzetten van de klok heeft te maken met het besparen van energie en het beter benutten van het daglicht. Door de klok in de zomer een uur vooruit te zetten, wordt er langer gebruik gemaakt van het natuurlijke licht en wordt er dus minder energie verbruikt. In de winter wordt de klok weer een uur teruggezet om zo de ochtenden lichter te maken en het energieverbruik te verminderen.
Hoewel het verzetten van de klok voor sommige mensen verwarrend kan zijn, is het een jaarlijks terugkerend ritueel waar we niet aan kunnen ontsnappen. Dus als je je afvraagt "Hoe laat gaat de tijd achteruit?", dan weet je nu dat dit gebeurt in de nacht van zaterdag op zondag in het laatste weekend van oktober. Vergeet dus niet om je klok een uurtje terug te zetten en geniet van dat extra uurtje slaap!