Elk jaar wordt de klok twee keer per jaar verzet: in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet, waardoor we een uur minder slaap krijgen. Dit gebeurt meestal in het laatste weekend van maart. In het najaar wordt de klok een uur achteruit gezet, waardoor we een uur extra slaap krijgen. Dit gebeurt meestal in het laatste weekend van oktober.
Het verzetten van de klok heeft invloed op onze interne klok en kan ervoor zorgen dat we ons tijdelijk wat vermoeider voelen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en jezelf de tijd te geven om aan de nieuwe tijd te wennen.
Het verzetten van de klok heeft ook invloed op de lengte van de dag. In het voorjaar wordt het 's avonds langer licht, terwijl het in het najaar 's ochtends langer donker blijft. Dit heeft te maken met het feit dat we met het verzetten van de klok de uren van daglicht verschuiven.
Het verzetten van de klok is een traditie die al jarenlang bestaat en waar veel mensen aan gewend zijn geraakt. Het is een manier om optimaal gebruik te maken van het daglicht en om de overgang tussen de seizoenen soepeler te laten verlopen.