Als je spaargeld hebt, kan het zijn dat je belasting moet betalen over het rendement dat je hiermee behaalt. In Nederland geldt namelijk de vermogensrendementsheffing, waarbij je belasting betaalt over een fictief rendement op je spaargeld en andere bezittingen.
De hoogte van de belasting die je moet betalen, hangt af van de hoogte van je vermogen. In 2021 geldt een heffingsvrij vermogen van €50.000 per persoon. Dit betekent dat je over de eerste €50.000 aan spaargeld en bezittingen geen belasting hoeft te betalen. Boven dit bedrag gelden verschillende schijven en tarieven.
Voor het berekenen van de vermogensrendementsheffing wordt uitgegaan van een fictief rendement op je vermogen. Dit rendement wordt vastgesteld door de overheid en is afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Over dit fictieve rendement betaal je vervolgens 31% belasting.
Als je meer spaargeld hebt dan het heffingsvrije vermogen, is het dus belangrijk om rekening te houden met de vermogensrendementsheffing. Het kan verstandig zijn om je spaargeld te spreiden over verschillende spaarrekeningen of te investeren in andere bezittingen, om zo de belastingdruk te verlagen.